Türkiye

Türkiye’nin en önemli özelliği Asya’yı Avrupa’ya bağlayan benzersiz coğrafi konumudur. Bu özel konumunu bilmeyenler; kebap, baklava, lokum gibi muhteşem lezzetlerine ya da otantik Türk Hamamlarına ve cıvıl cıvıl çarşılarına, büyüleyici manzaralara sahip doğasına ya da etkileyici tarihine mutlaka aşinadır.

Coğrafya

Türkiye’nin yat tutkunları tarafından bu kadar çok sevilme nedeni nedir?
Elbette eşsiz coğrafi konumu nedeniyle. Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz ile çevrili bir yarımada olmasının yanında İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı olmak üzere iki önemli boğaza sahiptir. Ayrıca Karadeniz’i Ege Denizi’ne bağlayan Marmara Denizi isminde bir iç denizi de barındırmaktadır.
Bu bölgelerde, olağanüstü kıyı şeritleri, muhteşem kumsallar, harikulade bir flora ve çok daha fazlasını sunan yaklaşık 500 ada ve körfez bulunmaktadır. Türkiye ile Yunanistan arasında pek çok sosyo-kültürel benzerlik olsa da iki ülke aralarındaki tatlı rekabetin geçmişi yüzyıllara dayanmaktadır.

Kos (İstanköy), Rodos, Simi (Sömbeki), Kalimnos (Kilimli), Samos (Sisam), Lesbos (Midilli), Chios (Sakız) Adası Türkiye’ye çok yakın Yunan adalarıdır ve yatlarla kolayca ulaşım sağlanabilir. Türkiye’ye en yakın Yunan Adası, Kaş’ın sadece 5,6 km karşısında Kastellorizo (Kızılhisar) adasıdır. Bu nedenle, iki ülke arasında yıllardır süregelen devamlı ve çok değerli karşılıklı bir turist akışı vardır.

İklim

Ülkenin güney kesimlerinde; Ege Denizi ve Akdeniz boyunca uzanan kıyı bölgelerinde, yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz iklimi hakimdir. Mayıs sonundan Ekim sonuna kadar olan süre bu bölgeleri deniz turizmi amacıyla ziyaret etmek için en ideal zamanlardır. Temmuz ve Ağustos bunaltıcı derecede sıcak ve nemli olabilirken, Haziran, Eylül ve Ekim ayları daha ılıman hava koşullarına sahiptir. Tarihi yerleri, yerel yaşamı ve doğayı keşfetmek için isteyenler bu ayları tercih edebilirler.

Türk Mutfağı

Göz alabildiğine uzanan denizler, mükemmel hava, güneş derken bir bakmışsınız ki yatta tek bir şey eksik… Yemek! Akşam yemeği diğer tüm Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de günün en önemli öğünü olarak görülüyor ama halkın büyük bir bölümü için kahvaltı da bir o kadar büyük önem arz ediyor.

Dünya mutfağından pek çok esintiyi bünyesinde barındıran vejetaryen zeytinyağlı yemekler, lezzetli mezeler, her çeşit ızgara etler, baharatlar ve yeşilliklerle mükemmel bir şekilde harmanlanmış inanılmaz deniz ürünleri Türk Mutfağını vazgeçilmez kılıyor.

Bu yemeklerin olmazsa olmazı Aslan Sütü olarak da bilinen %45 alkol oranıyla milli içki olan rakıdır. Bu anason esanslı içki ilk tadanlar için ağır gelebilir, bu durumda yerel şarapları denemenizi tavsiye ederiz. Türkiye’nin şarap üretim bölgeleri daha çok Ege ve Marmara Bölgelerinde konuşlanmış olup pek çok şarap sever tarafından beğenilmektedir.

Ana Limanlar

Bodrum Yarımadası’nın güney kıyısında, Gökova Körfezi’nin girişinde yer alan güzel ve şirin bir liman kentidir. Milas-Bodrum Havalimanı şehir merkezine yalnızca 37 km uzaklıkta olduğundan takriben 40 dakika içinde şehir merkezindeki limandan yatınıza biniş yapabilirsiniz. Kos (İstanköy) Adası da dahil olmak üzere birçok Yunan adasına komşu olan şehir, mavi yolculuk tatilinde hem Türkiye hem de Yunanistan’ı harmanlamak isteyen deniz severler için ideal bir başlangıç noktası oluşturmaktadır.

Neden Türkiye’nin Saint Tropez’i olarak anılıyor? Cazibe merkezleri, yüksek yaşam standardı, dünya mutfağından seçkin örnekler sunan restoranları, tarihi dokusu ve muhteşem plajları ile yerli ve yabancı jet sosyetenin sık ziyaret ettiği bir tatil beldesidir Bodrum.

Antik dünyanın yedi harikasından birini Bodrum’da ziyaret edebileceğinizi biliyor muydunuz?
Halikarnas Mozolesi, antik dünyanın yedi harikasından biridir. Aynı zamanda Aziz Petrus Kalesi (Bodrum Kalesi), Myndos Kapısı, Antik Tiyatro, Yel Değirmenleri ve birçok tarihi eser Bodrum’da görülmeye değer yerlerdendir.

Türkiye’nin güneybatısında, Ege Denizi ile Akdeniz’in birleştiği Likya kıyısında bir kasabadır. Kuzeyde Gökova Körfezi, güneyde Akdeniz yer alır.

Çam ağaçlarıyla kaplı tepelerle çevrili dünyanın en büyük doğal limanlarından biridir. En yakın havalimanı olan Dalaman Havalimanı, Marmaris yat limanına 95 km uzaklıktadır ve yaklaşık 1 saat 20 dakikalık mesafededir.

Marmaris; büyük otel ve tatil köyleri, restoranlar, gece hayatı ve barlarıyla şehir merkezini seven gezginlerin başlıca tatil merkezi olmuştur. Muhteşem doğası, uzun sahil şeridi, olağanüstü manzarası, bakir koyları ve altın renginde plajları ile Marmaris, yatçılık endüstrisinde önemli bir rol oynamaktadır.

Küçük bir balıkçı kasabası iken son yıllarda hem yerli hem de yabancı turistler için doğal güzellikleri ve olağanüstü bitki örtüsü ile keşfedilmeyi bekleyen bir turizm merkezine dönmüştür. Marmaris’e 40 km uzaklıktadır ve Bozburun Yarımadası’nın kıyısında yer alır. Bu güzel kasaba Datça Yarımadası ve Yunan Simi Adası’na bakmaktadır. Dalaman Havalimanı’ndan geliyorsanız Marmaris üzerinden 139 km’lik virajlı bir yoldan sonra Bozburun’a ulaşabilirsiniz.

Özellikle sonbahar ve kış döneminde burada hayat huzurlu, sakin ve dingindir. Bozburun yarımadasını keşfetmenin en iyi yolu elbette denize açılmaktır. Bunu da özel yat kiralayarak bir Mavi Yolculuk deneyimi ile gerçekleştirebilirsiniz.

Bozburun’u ziyaret edenleri görmesi gereken başlıca noktalar; Asar Tepesi’ndeki antik Loryma kentinin kalıntıları ve yürüyüşçüler arasında çok meşhur olan muhteşem manzaralar sunan Karya Yolu’dur. Bozburun tersaneleri son yıllarda ciddi bir ilerleme göstermiş olup lüks ve büyük ahşap gulet yapımı büyük ivme kazanmıştır. Türkiye ve Dünya’da da giderek daha fazla tanınmaktadır.

20 yıl öncesine kadar sadece denizden ulaşılabilen saf ve doğal güzellikleriyle şirin bir balıkçı köyüydü. Son yıllarda Bodrum-Marmaris arası seyahat eden ‘Mavi Yolculuk’ ziyaretçilerinin en gözde duraklarından biri haline gelmiştir.

Marmaris merkeze 45 km uzaklıkta olup, Bozburun Yarımadası’nda Hisarönü Körfezi’nin en güvenli koylarından birinde yer almaktadır. Neden en güvenli koylardan biri? Tarihte stratejik olarak önemli bir konumda bulunan Selimiye, kötü hava koşullarında denizcilerin sığınması için bir liman görevi görmüştür.

Sahile 100 metre mesafede bulunan deniz feneri, kilise ve antik tiyatro Selimiye’de görülebilecek diğer tarihi değerler arasında sayılabilir.

Güneybatı Türkiye’de turizm ile birlikte gelişmiş bir kasabadır ve Toros Dağları’nın batı sıraları boyunca Akdeniz’e uzanan Fethiye Körfezi’nin doğu kesiminde yer alan korunaklı bir koy boyunca uzanır. Dalaman Havaalanı ilçeye 50 km uzaklıktadır ve Fethiye Limanı’na ulaşmak yaklaşık bir saatinizi alacaktır.

Fethiye’nin hem karada hem denizde ziyaretçilerine bol aktivite imkânı sunması, onu her yaştan insan tarafından tercih edilen bir tatil beldesi haline getirmektedir. Nefes kesen manzarasıyla Baba Dağ’da yamaç paraşütü yapmak, yüzlerce kelebek türüne ev sahipliği yapan fauna açısından zengin Kelebekler Vadisi, dünyanın en derin kanyonlarından biri olan Saklıkent, terk edilmiş Kayaköy antik kenti ve Likyalıların şehrin her yerinde izlerini bırakmış anıtları ziyaret etmek ve daha birçoğu…

Fethiye; birçok kuş türünün, dağ keçisinin ve kaplumbağanın yaşam alanı olmasının yanı sıra endemik bitkiler açısından da oldukça zengindir. Karada gördüğünüz her şeyi ve daha fazlasını bir de denizden gördüğünüzü hayal edin.

Akdeniz’in incisi olarak adlandırılan ve 1988 yılında Özel Koruma Bölgesi ilan edilen belde, Fethiye’ye 27 km, Dalaman Havalimanı’na 25 km uzaklıktadır.

Sınırları içinde yer alan Club Marina, Skopea Marina, Belediye Marinaları, Marintürk Göcek Village Port, Marintürk Göcek Exclusive ve D-Marin gibi toplam 6 Marina ile Yatçılık sektöründe lider konumdadır.

Göcek, göz alıcı koyları ve ünlü On İki Adaları ile birçok denizcinin ve yat tutkununun vazgeçilmez durağıdır. Bu adalar Likya kaya mezarları, terkedilmiş klasik Yunan evlerin kalıntıları, Kleopatra’nın yıkandığı rivayet edilen batık hamam, yemyeşil çam ormanları, kristal turkuaz mavisi sular, şirin kumsallar ve şaşırtıcı manzaralarına ev sahipliği yapmaktadır.